Thursday, November 27, 2008

Resipi Bun

Bahan-bahan
Tepung High Protein 1kg
Gula 200g
Yis 40 gm
Susu Tepung 50 gm
Improver 10gm
Garam 20 gm
Telur 2 biji
Margerin 100gm
Air (sejukkn dlm peti ais) 500ml

Biasanya ana buat separuh sukatan...hanya untuk makan sekeluarga.

Cara-cara
1. Adun semua bahan-bahan. campurkan bahan yg kering dulu kemudian tambah air sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi elastik.
2. Rehatkan doh sehingga kembang.Bahagikan mengikut saiz bun biasanya 50-60gm.
Rehat kali ke2.
3. Setelah doh kembang, hiaskan mengikut produk.nak tambah cheese ke..sosej etc terpulang..
4. Rehat kali ke 3, kemudian bakar 170 darjah C lebih kurang 20 min.ikut jenis oven.

selamat mencuba.
p/s Tepung high protein dan improver mudah didapati di kedai menjual bahan kek.

2 comments:

Anonymous said...

ros x pandai wat roti..lps ni leh la tanya pd yg pakar yer...

ummuhakim said...

ana pn baru blajar je..setakat share apa yang ana tau,insyaAllah.
bukan nak promote, tp ana rasa pergi kursus intensive sgt membantu, especially utk kita yg menjadikan memasak sebagai hobi